Oznake

ponedeljek, 28. november 2016

Zakaj je nebo modro?

Ena najbolj samoumevnih stvari o kateri verjetno nikoli ne razmišljate. Da je nebo modro smo se naučili že v otroštvu ko smo risali rumeno sonce na modrem nebu. Ampak ali ste se kdaj vprašali, kako je lahko nebo modro, če pa je v vesolu tema?
Najbolje da začnemo pri izvoru svetlobe. Svetloba, ki prihaja od Sonca v osnovi izgleda bela, ampak v resnici je sestavljena iz vseh barv barvnega spektra (poskus s prizmo, ki se ga verjetno spomnite iz šolskih klopi). Na spodnji sliki vidimo, da imajo različne barve svetlobe različno valovno dolžino.
Rezultat iskanja slik za visible wavelengths
Načeloma vsa svetloba potuje v ravni črti. Sprememba smeri pa se zgodi, ko svetloba naleti na majhne molekule plinov v naši atmosferi. Ker ima modra zelo kratko valovno dolžino se tudi najbolj razprši/sipa. 
Bližje obzorju se svetloba spremeni v bolj svetlo modro mogoče tudi celo belo barvo. Do tega učinka pride zaradi, ker se modra svetloba preden pride do obzorja večkrat sipa, zaradi česar se modra svetloba "izgubi". Zato je nebo navpično nad nami najbolj modro.

Da boste vedeli!

Viri:

Nasa
http://math.ucr.edu/home/baez/physics/General/BlueSky/blue_sky.html