Oznake

sreda, 30. november 2016

Kako kameleon spremeni barvo

 Rezultat iskanja slik za chameleon
Verjetno ste si tudi vi želeli kdaj v sekundi izginiti. Predstavljajte si, da bi lahko ob vsaki neprijetni situaciji ali neavarnosti nadeli plašč nevidnosti. Kameleoni naj bi meli takšno sposobnost. 
Nedavne študije (ok, tudi par let nazaj je lahko nedavno) kažejo,
da so za spremembo barve kože pri kameleonih odgovorni kristali v koži. Sprememba barve pri kameleonih je že skoraj nujna za njihovo preživetje. Ker so kameleoni toplokrvne živali se s spremembo barve prilagajajo na okolico, tako da njihovo telo vsrka čimveč toplote. 

Napačno pa je mišljenje, da je prvoten namen spreminjanja barve ta da se kameleon zaščiti pred sovražnikom. Kameleoni so zelo hitre in okretne živali, s hitrostjo 33 km/h lahko z lahkoto pobegnejo večini plenilcev. Samica kameleona z barvo tudi sporoča kdaj je godna. Torej ima sprememba barve kot kamuflaža pri kameleonu šele tretji pomen. Kameleon pa lahko s spremembo razpoloženja spremeni tudi barvo.
Nedavne študije so odkrile, da imajo kameleoni posebno plast celic ("iridophores") pod kožo. Te celice ki vsebujeji pigment in odbijajo svetlobo, so zgrajene iz tisočev kristalov gvanina. Kameleoni imajo sposobnost, da sprostijo ali skrčijo kožo, kar povzroči, da se celice premaknejo in spremenijo strukturo. Znanstveniki so odkrili, da se ob tem gvaninski kristali obnašajo kot prizme in odbijajo svetlobo pri različnih valovnih dolžinah oz. barvah. Da boste vedeli!
Bolj vizualni tipi si oglejte tudi spodnji posnetek.


Viri: