Oznake

petek, 2. december 2016

Kako se v treh korakih naučiti karkoli

Verjetno tudi vi niste ravno ljubitelj učenja. Vam že ob misli na dolge ure ždenja pred knjigami postane slabo? Potem vam bo ta članek spremenil pogled na učenje. Nobelovec Richard Feyman je razkril največji razlog za svoj uspeh. 
Znan fizik je namreč razumel razliko med "vedeti nekaj" in "vedeti kako se nečemu reče". Tehnika, ki se imenuje po njenem utemeljitelju (Feymanova tehnika), vam bo pomagala, da se boste stvari naučili bolj poglobljeno in hitreje. Pri tem ni važna tema oz. snov. S popolnoma novo metodo učenja boste pridobili tudi povsem nov pogled na svet. Samo sledite trem enostavnim korakom.

1. Naučite otroka
Vzamite bel list papirja in nanj napišite temo, ki bi se jo radi naučili. Nato napišite, kaj o temi že veste. To naredite na način, kot bi razlagali otroku.Kadar ljudje česar ne razumemo dobro, se zatekamo k zakompliciranim besedam. S tem slepimo sami sebe, saj z žargonom zakrijemo dejstvo, da teme pravzaprav sploh ne razumemo.
Ko smo temo/idejo zapisali od začetka do konca, se spustimo na globlji nivo. Potrudimo se razumeti razmerja ter povezave med različnimi idejami. Na ta način bomo ugotovili pri katerih stvareh nam znanja dejansko primanjkuje.

2. Pregled
V tem koraku boste zagotovo spoznali kje so luknje v vašem znanju. Bodisi pozabljate kaj pomembnega, niste sposobni pojasniti stvar, ali pa preprosto ne morete povezati pomembnih konceptov. Tako ugotovimo kje so meje našega znanja. Kompetenca v bistvu pomeni poznati meje svojih sposobnosti. Ko spoznamo česar ne vemo se učenje šele začne.

3. Organiziraj in poenostavi
Sedaj je čas da zapiske, ki smo jih naredili v prvih dveh točkah sestavimo v smiselno zgodbo. Zgodbo preberite na glas. Če pojasnitev ni jasna oz. je slišati zmedena, to pomeni, da vaše znanje na tem področju šepa.

4. Test (po želji)
Ko ste snov zares osvojili je čas, da svoje znanje testirate. Temo predstavite nekomu, ki o njej vsaj nekaj ve - najbolje otroku.


Rezultat iskanja slik za learn



Povzeto po:
http://qz.com/849256/how-to-master-a-new-subject/