Oznake

nedelja, 4. december 2016

NIKOLI, AMPAK RES NIKOLI ne nalagajte aplikacij zunaj GOOGLE PLAY

Precej nove raziskave kažejo, da je sev zlonamerne programske opreme (po domače virus) prizadel vsaj 1,3 milijonov telefonov z OS Android. Virus po imenu "Gooligan" krade podatke o uporabnikih z namenom povišati prihodek o oglasov.
Virus v napravo vstopi preko aplikacije, ki si jo uporabnik naloži izven "preverjene" trgovine Google Play.
V zadnjem času je posel z zlonamerno programsko opremo v razcvetu. Dokaj enostavno je izdelati aplikacijo, ki izgleda neškodljiva oz. enaka, kot originalni mainstream izdelek. Takšne aplikacije se potem nahajajo izven preverjenih trgovin. Torej prvi pomemben ukrep pri izogibanju virusom je, da aplikacije nalagate le iz preverjenih ponudnikov.
Androidova odprta platforma je velik plus za razvijalce, vendar pa ob tem na široko odpira vrata zlonamernim programom. Tudi Apple ni imun na viruse, ampak stvar ni tako huda. Google redno preverja aplikacije preden se pojavijo v trgovini. Od časa do časa se izmuzne tudi kakšna "gnila" aplikacija, ampak zelo redko.

Kako se izognemo zlonamernim aplikacijam?
Aplikacije vedno iščemo v Google App trgovini, nikoli za to ne uporabljamo brskalnika oz. povezave v emailu oz. kakršnekoli druge povezave. Vedno pa velja tudi opozorilo: " Vedno premislimo preden aplikacijo dejansko naložimo!"

Povzeto po:
https://www.wired.com/2016/12/never-ever-ever-download-android-apps-outside-google-play/ (04.12.2016)