Oznake

ponedeljek, 5. december 2016

Zakaj naša koža ne pušča ?

Odkritje oblike in povezovalne sposobnosti epidermalnih(kožnih) celic, bi lahko pojasnilo, na kakšen način koža ostane pregrada tudi takrat, ko se lušči.

Nov način razumevanja tega, na kakšen način epidermalne celice tvorijo pregrado, bi lahko pojasnil paradoks luščenja kože. Naša koža namreč tudi med luščenjem ohranja integriteto. Novo odkritje bi bilo lahko v pomoč tudi pri bolezenskih stanjih kot sta psoriaza in ekcem.
Ljudje izgubimo 200 000 000 kožnih celic vsako uro. Izračunajte, koliko je to na dan. 5000 milijonov celic. Ob takšni številki je znanstvenike begalo, na kakšen način pojasniti takšno izgubo celic brez izugbe integritete. Mogoče zdaj to vprašanje bega tudi vas?
Znano je, da je epidermis (povrhnjica) zgrajen iz debelega zunanjega sloja mrtvih kožnih celic, ki se neprestano lušči. Kar pa je bilo manj znano je, da se pod debelim slojem skriva tanka plast celic, ki tvorijo zaščitno pregrado. 
Znanstveniki iz Japonske in Anglije so sedaj odkrili, da bi lahko oblika epidermalnih celic skupaj z njihovo sposobnostjo, da se trajno zlepijo, pojasnila tvorbo te močne pregrade.
Rezultat iskanja slik za tetrakaidecahedronRaziskave kažejo, da so kožne celice v obliki sploščenih "tetrakaidecahedron" (skoraj nogometna žoga). To bi naj bila najboljša oblika za zlaganje enako velikih objektov, tako da je med njimi čim manj prostora. Seveda pri koži nočemo odvečnega praznega prostora.
Znanstveniki so odkrili tudi, da celice proizvajajo beljakovine, ki delujejo kot trajno lepilo, ki celice povezuje v tesne stike. Ko nove celice tvorijo nove tesne stike, potiskajo stare celice navzgor proti površini. Stare celice ob tem izgubijo tesne stike.

Povzeto po:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161129114910.htm (04.12.2016)