Oznake

nedelja, 8. januar 2017

Rasputin

Vam ime Rasputin zveni znano, pa ne veste kje ste ga slišali oz. kdo ali kaj to sploh je? V spodnjih vrsticah boste lahko izvedeli, kdo je bil Grigorij Jefimovič Rasputin. Če se z Rasputinom niste srečali ravno pri pouku zgodovine pa verjetno poznate skladbo Rasputin, znane nemške pop in disco skupine Boney M.

Ker pa nismo zadovoljni samo s populizmom in popularno  kulturo, si bomo na kratko pogledali še nekaj o življenju Rasputina. 
Grigorij se je rodil 21.januarja 1869. Bil je sin dokaj premožnega kmeta in kočijaža v majhni vasi Pokrovskoye na vzhodu Sibirije. Rodil se je kot 5. od devetih otrok in verjetno edini preživel. Rasputinova družina je pripadala Ruski ortodoksni cerkvi. Grigorij ni hodil v šolo, saj šole v bližini ni bilo. Leta 1887 se je poročil, in  z ženo sta imela 3 otroke (le en naj bi preživel). Zaradi smrti svojih otrok naj bi Grigorij za nekaj mesecev celo odšel v samostan.

Prelomnica v Rasputinovem življenju je bilo videnje "naše Gospe iz Kazana" (verjetno ste sliko že videli). Takrat je začel obiskovati svetišča in poučevati v zameno za prenočišče. Pogosto je odhajal domov pomagat družini npr. pri žetvi. 

Leta 1903 je Rasputina pot zanesla v St. Peterburg, tam je že bil poznan kot skrivnostnež in zdravilec. Dve leti kasneje so ga predstavili Ruskemu carju Nikolaju II. in njegovi ženi Aleksandri Feodorovni. Carska družina je takrat iskala pomoč za bolnega sina Alekseja. Rasputin je na dvoru kmalu pridobil zaupanje, saj je Alekseja "ozdravil" hemofilije. Btw hemofilija je dedna, neozdravljiva bolezen. V tistih časih je bila značilna za kraljeve družine, ker so se pogosto poročali sorodniki. Aleksandra ga je po tem dogodku pričela goreče podpirati.

V letih od 1906 do 1914 so mnogi politiki in novinarji povezavo carske družine z Rasputinom uporabljali za spodkopavnje oblasti. Rasputin je sam pri tem zelo pomagal saj je trdil, da je caričin svetovalec. 

Ko je Rusija vstopila v prvo svetovno vojno, je Rasputin napovedal, da državo čaka katastrofa. Nikolaj II. je prevzel poveljevanje vojski leta 1915. Aleksandra pa je bila odgovorna za notranje zadeve. Kot Rasputinova zagovornica je odslovila ministre, ki so bili nasprotni "noremu menihu". Kljub svarilom , da je njeno zaupanje v Rasputina pretirano se carica ni vdala in še naprej podpirala svojega najbližjega svetovalca.

Vir:Wikipedija
29. decembra 1916 je skupina zarotnikov Rasputina povabila na večerjo. Čeprav so mu v hrano in pijačo dali cianid, je izgledalo kot da strup nanj nima nobenega učinka. Zarotniki so zato Rasputina večkrat ustrelili, ga zavili v preprogo in odvrgli v reko Nevo. Tam so ga našli tri dni kasneje. 
Čeprav je bil Rasputin mrtev, se je morala zgoditi še ena njegova prerokba. Nekaj dni pred svojo smrtjo je v pismu Nikolaju napovedal, da če ga bodo ubili vladni uradniki, bo celotno carsko družino ubilo rusko ljudstvo. Prerokba se je uresničila čez 15 mesecev, ko so carja, njegovo ženo in otroke umorili atentatorji med Rusko revolucijo.


VIRI: http://www.biography.com/people/rasputin-9452162#synopsis (8.1.2017)
https://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Rasputin (8.1.2017)